Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Virkakieli

Työelämässä eri alojen ammatti-ihmiset pyrkivät tehtävässään kirjoittamaan mahdollisimman asiantuntevasti, selkeästi ja ymmärrettävästi. Erityisalojen ammattitekstit saattavat kuitenkin olla varsin haastavia kirjoittaa. Lisäksi jokaisella tekstilajilla (esim. virkakirjeet, raportit, suunnitelmat, muistiot, tiedotteet, myyntikirjeet, vastineet, päätökset) on omat ominaispiirteensä. 

Virkakielen ja asiakirjoittamisen koulutuksessa perehdytään esimerkiksi siihen, millaisia rakenneapuja tekstintekoon on tarjolla, mistä tekijöistä syntyy hyvä hallinnon kieli ja kuinka voi oppia karttamaan kapulakieltä. Myös tekstin tyyli- ja sävykysymyksiin tartutaan muun muassa asiakasvalitusten tarkastelussa. 

Usein erityisen haastavana pidetään säädöskielen nojalla rakennettavia tekstejä, kuten etuus- ja päätöstekstejä. Valmennuksessa neuvotaan, kuinka myös niistä voi saada  ymmärrettäviä ja lukijaystävällisiä tarkkuuden tai täsmäl-lisyyden kärsimättä.

 

Runsailla käytännön tekstiesimerkeillä valotetaan virkakielen maailmaa ja annetaan selkeitä käytännön   ohjeita laadukkaan asiatekstin laatimiseen. Valmennus     on luonteeltaan keskustelevan vuorovaikutteista: ammattitekstien haasteisiin paneudutaan yhdessä ja ratkaisuja etsitään yhteistoiminnallisesti kouluttajan ohjaamana. 

Asiakirjoittaminen

Asiakirjoittamisen lähtökohtana on selkeä, tiivis ja havainnollinen ilmaisu. Taitavasti laadittu ammattiteksti on ymmärrettävää, yksiselitteistä ja helppolukuista erikoisalan ammattikielestään huolimatta. Ammatissaan kirjoittavan näkökulmasta oleellista on tietää ja hallita, mistä toimiva asiateksti rakentuu ja miten se käytännössä tuotetaan.

 

Asiakirjoittamisen koulutus laaditaan räätälöitynä tietyn toimialan ammatti-ihmisille ja asiantuntijoille. Lähtökohtana ovat nimenomaan työyhteisön erityistarpeet ja kohden-nukset. Niihin vastataan valmennuksessa tietopitoisella aineksella sekä harjoittelulla.

Teksti- ja palautepajat

Asiakkaan toiveitten mukaisesti voidaan tarvittaessa järjestää tekstipaja-pohjaista työskentelyä, jossa osallistujien omaan tekstituotantoon annetaan kehittävää palautetta. Kyseinen valmennusmuoto on koettu erittäin hyödylliseksi, innostavaksi ja tuloksia tuottavaksi: varsin lyhyelläkin valmennuksella on saavutettu nopeasti merkittäviä kehitystuloksia asiakirjoittamisessa.

Workshop-työskentelyssä osallistujat jakavat ajatuksiaan ammattialansa tekstien kehittämisestä kouluttajan ohjaamana. Näin päästään ytimekkäästi paneutumaan omiin teksteihin ja niiden kehittämiskohtiin. Kollegoiden kanssa työskentely valottaa samalla jaettua arjen todellisuutta sekä tarjoaa vertaistukea.